Hogyan válasszunk Elektromos rollert ?

Hogyan válasszunk Elektromos rollert ?

Elektromos rollert vásárolni tapasztalat hiányában nem könnyű döntés. A vásárló egyre többet lát az utcákon és elhatározza, hogy neki is hasznos lehet egy ilyen szerkezet munkába járáshoz vagy csak hobbiként vagy a gyermeke számára. Miután elhatároztuk, hogy szükségünk lesz egy elektromos rollerre, egyre több és több kínálattal találkozunk: elektromos roller felnőtteknek, gyerekeknek, elektromos harley /chopper és még sorolhatnánk, melyek tovább nehezítik a választást.

Ha Te is hasonló helyzetben vagy, akkor vess egy pillantást az alábbi cikkünkre, hogy megtaláld a számodra legideálisabb elektromos rollert. Megmutatjuk, hogyan kezdj neki a keresésnek, mik az előnyei és hátrányai a különböző méretű rollereknek. A cikkünk következő részében pedig összehasonlítjuk a 2019-ben legnépszerűbb elektromos rollereket.

Három szempont amit mindenképp vegyünk figyelembe a roller kiválasztása során.

A rollereket 3 méret kategóriába soroljuk súlyuk és méretük alapján: kicsi (7-10 kg), közepes (12-14kg) és nagy rollerek (18-30kg).

A különböző kategóriáknak megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Általánosságban így jellemezhetők az egyes kategóriák:

Kis rollerek: A névleges hatótávjuk általában 10-15 km, 250 wattos motorral és apró kerekekkel vannak ellátva, maximum 15-20km/h a sebességük. Teherbírásúak 60-70 kg. Tárcsafék, lengéscsillapító nincs vagy ritkán fordul elő. Előnyük: Könnyű hordozhatóság, (7-10 kg)

pl.: Kirin S2 mini

Közepes rollerek: Ezek a leggyakoribb rollerek, a hatótávolságuk átlagosan 20 és 30 km között mozog, leginkább 350-500 Wattos motorral kaphatók. Sebességük 25-30 km/h, átlagosan a kerékméret 7,5-8,5 inch között van. Több ilyen rollernél is megtalálható a tárcsafék és a lengéscsillapító egyaránt.

Előnyük: Relatív gyorsak és kielégítő a hatótávolságuk, 10-15 fokos emelkedőkkel még megbirkóznak. (12-14 kg) pl.: Segway ES2-ES4, Xiaomi M365 és M365 pro elektromos roller, Kugoo S1. S1 pro, M2 pro.

Nagy rollerek: Komolyabb felszereltségűek, ami egyrészt erősebb motort (500Watt-tól erősebb), nagyobb 8,5-10 inches kerekeket, tárcsaféket, nagyobb végsebességet (40-60km/h) és hatótávot (35km-től nagyobb) jelent. pl.: Kugoo G Booster. A lengéscsillapító ebben a kategóriában már legtöbbször jelen van. Előnye: Nagyobb távolságok megtételére is alkalmas, rossz minőségű utakon is kényelmes vele az utazás. 15-30 fokos emelkedőkön is használható. (18-30kg)

pl.: Kugo G Booster, Segway Ninebot G max, Dualtron, Janobike.


Több éves tapasztalatunk alapján a 3 legfontosabb tulajdonság, amit a roller vásárlás során mindenképp figyelembe kell venni, a roller által egy töltéssel megtehető távolság (Hatótáv), méret (hordozhatóság) és a sebesség.

Ezeket a kérdéseket mindenképp tegyük fel magunknak, hogy tudjuk mire is van szükségünk:

Átlagosan naponta hány km-t szeretnénk megtenni?

Munkahely távolsága: 5 km

Mennyire fontos a hordozhatóság?

Közepesen fontos, nincs lift az irodában.

Mennyire fontos számomra a nagyobb sebesség?

Szeretnék minél hamarabb a munkahelyemre megérkezni, ezért fontos.

Példaként.: Elhatároztuk, hogy szükségünk van egy elektromos rollerre, hogy kiválthassuk a napi buszhasználatot a munkába járásunk során.

Hatótáv megválasztása:

A munkahelyünk ~5 km-re van, ami oda vissza ~10km, ezért legalább 10 km-es hatótávra van szükségünk. A gyártó által megadott hatótávolságok nem teljesen fedik a valóságot, általában a névleges adatok 70-80%-a valós megtehető távolság. továbbá a levegő hőmérséklete is befolyásolja az akkumulátor teljesítményét. Ezért figyeljünk arra, hogy 10 Celsius fok alatt a lítium akkumulátorok gyorsabban merülnek, tehát amennyiben hidegebb időben is használjuk, akkor számoljunk a hatótávolságunk átmeneti csökkenésével. Ebből következően 15-20km-es hatótávú rollert válasszunk vagy a munkába érve csatlakoztassuk töltőre a készüléket, hogy a hazautat is sikeresen abszolváljuk.

Egyes modellek esetében (Segway ES sorozat) a roller bővíthető külső akkumulátorral, így növelhető a megtehető távolság. (45km-re.)

Hordozhatóság:

Ha fontos számunkra, hogy menetközben könnyedén fel tudjunk szállni buszra, villamosra vagy egyéb tömegközlekedési jármű egyikére, akkor célszerű kisebb rollert választanunk. Ha azonban hajlandók vagyunk alkalomadtán több súlyt megemelni, akkor mindenképp a közepes vagy esetleg a nagy rollerek kategóriájánál kezdjük a keresést. A súlyt leszámítva minden téren meghálálják a választást.

Sebesség:

A rollerek max sebessége és ereje a teljesítménytől függ. Átlagosan 250-300 Wattos motorral vannak ellátva. Pl.: Xiaomi M365, Segway ES2. Kugoo S1, S1 pro, M2 rollerek. Ha nagyobb sebességre vágysz, akkor a teljesítmény alapján próbálj keresni.

A végleges teljesítménynél, mindenképpen figyeljünk az akkumulátor feszültségére.

  • Kisebb rollerek esetében általában 21-24 V a feszültség
  • Közepes rollerek esetében általában 36 V a feszültség
  • Nagyobb rollerek 42-60 V a feszültség.

Példaként van két rolleünk, a motor teljesítményük 250 Watt-250 Watt, de az akkumulátorukat tekintve az egyik 21V 8 ah a másik 36V 8ah, ebben az esetben a teljesítményük így számolandó.

1.P=21*8ah=160 wh
2.P=36*8 ah=288 wh Érdemes a nagyobb feszültségűt vásárolnunk.

Napjaink elektromos rollerei átlagosan 20-30km/h-val képesek haladni. Ez a tempó egy kezdő rolleres számára gyorsnak tűnhet, így ha komolyabb rollerben gondolkozol, ami akár 45-55km/h-val száguld, akkor előtte mindenképpen tapasztald meg, milyen 20-30km/h-val haladni. Lehet első alkalommal érdemes lemondani az erősebb kategóriáról, amíg kitapasztalod a városi közlekedést és a biztonságos megállást kis keréken.A rollerekről elmondható, hogy szinte minden rolleren 3 sebességi mód van: 15km/h 20km/h 25/km.  Érdemes a középső fokozatot előnyben részesíteni, mert ez viszonylag dinamikus haladást biztosít és nem meríti radikálisan az akkumulátorodat.


Köszönjük a figyelmet, reméjük segítettünk a rollered kiválasztásában. Ha részletesebb összehasonlításra is kíváncsi vagy akkor a cikkünk második részében. A legismertebb elektromos rollereket fogjuk összehasonlítnai.

Tartalomhoz tartozó címkék: Elektromos roller választás
blog comments powered by Disqus